Routes

De gpx-bestanden van de routes van editie 2022 kun je via website routeyou.com downloaden (je hebt geen account nodig op routeyou.com om de files te downloaden), zie onderstaande links:

Download de 65 km route
Download de 90 km route
Download de 140 km route

Hoe de routes te downloaden?

Klik op een bovenstaande link, en selecteer vervolgens het download tekentje (zie afbeelding in rood omcirkelt), onder Downloaden selecteer “GPX” (dit is het meest gebruikte formaat) en de route wordt op je apparaat gedownload.
(lees verder onder de afbeelding voor meer informatie over de routes)

Algemeen

Alle routes zijn uitgepijld en voeren je over openbare verharde en onverharde wegen. De routes zijn grotendeels autoluw en in natuurgebieden grotendeels autovrij, maar houd toch rekening met wandelaars, fietsers, landbouwverkeer, dieren en overig verkeer (lees meer over de gedragsregels). Echte zandwegen worden zoveel mogelijk gemeden zodat de routes niet alleen per MTB, gravelbike of crossfiets te doen zijn, maar ook met racefiets (28 mm tot 30 mm brede anti-lekbanden zijn hierbij aan te bevelen).

Aanpassingen t.o.v. vorig jaar

In de editie van 2022 worden flinke aanpassingen aan de routes gemaakt. De kortste route wordt iets langer (gaat van 55 km naar rond 65 km), en de voorheen 80 km route gaat richting 91 km lengte. De langste route wordt rond 140 km (voorheen rond 135 km). Alle routes gaan in 2022 naar Midden-Limburg en komen niet meer over de Strabrechtse Heide. Ten gevolge van een wegafsluiting tussen het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Groote Peel en het dorp Ospeldijk (wegens vervanging waterleiding) worden alle routes iets langer omdat een omleiding moet worden gevolgd.

Pauzeplekken op de routes zijn:

  • 65 km route (in werkelijkheid 66,9 km): na 36,5 km bij mini-camping de Peelweide,
  • 90 km route (in werkelijkheid 92 km): na 59 km bij mini-camping de Peelweide,
  • 140 km route (in werkelijkheid 140,5 km): na 75 km (camperplaats Neer) en na 108 km bij mini-camping de Peelweide.
  • Bij de eerste splitsing van de 90 en 140 km route (dat is na 31,5 km) wordt een mobiele post ingericht.

Gravelstroken

Op de 65 km route bedraagt het aandeel onverharde wegen 39% van de afstand, met 23 onverharde stroken variërend van 200 meter lengte tot 3,1 km lengte.

Op de 90 km route is het aandeel onverharde wegen 48% van de afstand, met 31 gravelstroken variërend in lengte van 200 meter tot 6,1 km.

Op de 140 km route is het aandeel onverharde wegen 48% van de afstand, met 54 gravelstroken variërend in lengte van 200 meter tot 4,7 km.

Natuurgebieden

De routes gaan door de vele natuurgebieden die de regio rijk is. Alle routes gaan langs natuurgebied Nationaal Park De Groote Peel en door natuurgebieden Marisberg, Kwakvors en door de groene natuurzones langs het Afwateringskanaal en het Kanaal van Deurne.

De 90 en 140 km routes gaan daarnaast door natuurgebieden Weijenhout, Heldense Bossen, Mussenberg, Vlakbroek en langs natuurgebied Scherliet. Tevens fiets je langs de Maas.

De 140 km route gaat daarnaast door natuurgebieden Leudal, Exatenbosch, Beegder Heide en Kesselse Bergen.

Routekaartje

De routes van de vijfde editie 2022 (rood: 65 km; groen: 90 km; blauw: 140 km).