Routes

De gpx-bestanden van de 55 km, 80 km en 135 km routes editie 2021 zijn te downloaden via website routeyou.com (je hebt geen account nodig op routeyou.com om de files te downloaden). Alle routes zijn tevens uitgepijld (geel-groene pijlen zonder tekst).

Download de 55 km route
Download de 80 km route
Download de 135 km route

Hoe de routes te downloaden?

Klik op een bovenstaande link, en selecteer vervolgens het download tekentje (zie afbeelding in rood omcirkelt), onder Downloaden selecteer “GPX” (dit is het meest gebruikte formaat) en de route wordt op je apparaat gedownload. 
(lees verder onder de afbeelding voor meer informatie over de routes)

Algemeen

Alle routes zijn uitgepijld en voeren je over openbare verharde en onverharde wegen. De routes zijn grotendeels autoluw en in natuurgebieden grotendeels autovrij, maar houd toch rekening met wandelaars, fietsers, landbouwverkeer, dieren en overig verkeer (lees meer over de gedragsregels). Echte zandwegen worden zoveel mogelijk gemeden zodat de routes niet alleen per MTB, gravelbike of crossfiets te doen zijn, maar ook met racefiets (28 mm brede anti-lekbanden zijn hierbij aan te bevelen, bij goede weersomstandigheden is de tocht ook te doen met 25 mm anti-lek banden).

Gravelstroken

Op de 55 km route bedraagt het aandeel onverharde wegen 50% van de afstand, met 14 onverharde stroken variërend van 300 meter lengte tot 5 km lengte.

Op de 80 km route is het aandeel onverharde wegen 46% van de afstand, met 28 gravelstroken variërend in lengte van 150 meter tot 3,5 km.

Dat betekent dat op de 135 km route het aandeel onverharde wegen 48% van de afstand bedraagt.

Aanpassingen t.o.v. vorig jaar

De 55 km route is hetzelfde als in 2020 (50% van de route bestaat uit gravelwegen en gravelpaden). De 80 km route en de tweede lus van de 135 km route zijn flink aangepast t.o.v. 2020, de routes gaan richting Baarlo (door de Heldense Bossen en Kesselse Bergen, en noordelijk van Panningen en Beringe terug naar Asten-Heusden). Het aandeel gravelwegen neemt daardoor ook toe op de 80 km lus van 39% naar 46%.

Natuurgebieden

De routes gaan door de vele natuurgebieden die de regio rijk is. De 55 en 135 km routes gaan door natuurgebieden Lieropsche Heide, Strabrechtse Heide, Herbertusbossen, Vroolijke Jager en Somerensche Heide. Deze routes gaan ook langs het kanaal Zuid-Willemsvaart.

De 80 en 135 km routes gaan door natuurgebieden Waterbloem, Heldense Bossen, Kesselse Bergen, Vlakbroek, Marisberg en Kwakvors, en langs natuurgebieden Nationaal Park De Groote Peel, Scherliet en ’t Zinkske. Deze routes gaan ook langs het Afwateringskanaal en het Kanaal van Deurne.

Routekaartjes

route 55 km

Route 55 km

Route 80 km

De 135 km route is een combinatie van de 55 km route (als eerste) en de 80 km route (als tweede).

Andere evenementen op de route

Op de 80 km route tussen kilometer 25 en 33 (dit geldt dus tevens voor het tweede deel van de 135 km route (tussen kilometer 81 en 89)), kom je op enkele (gravel)wegen deelnemers tegen van de graveltocht Strade Leudal. De wegen op dit gedeelte zijn breed, daarom zien de organisaties van beide graveltochten dit niet als een probleem.

Pauzeplaatsen

Op de 55 en 135 km route is de (eerste) pauzeplaats na 34 km minicamping de Somerweij.
Op de 135 km route is de tweede pauzeplaats de start/finish in Asten-Heusden (dat is op 56 km).
Op de 80 km route is de (eerste) pauzeplaats na 55 km minicamping de Peelweide, dit is tevens de derde pauzeplaats op de 135 km route (dat is op 111 km).