Routes

De gpx-bestanden van de routes van editie 2023 kun je via website routeyou.com downloaden (je hebt geen account nodig op routeyou.com om de files te downloaden), zie onderstaande links:

Download de 65 km route
Download de 90 km route
Download de 130 km route

Hoe de routes te downloaden?

Klik op een bovenstaande link, en selecteer vervolgens het download tekentje (zie afbeelding in rood omcirkelt), onder Downloaden selecteer “GPX” (dit is het meest gebruikte formaat) en de route wordt op je apparaat gedownload.
(lees verder onder de afbeelding voor meer informatie over de routes)

Stap 1: klik op het download symbool

Stap 2: selecteer bestandsformaat gpx

Algemeen

Alle routes zijn uitgepijld en voeren je over openbare verharde en onverharde wegen. De routes zijn grotendeels autoluw en in natuurgebieden grotendeels autovrij, maar houd toch rekening met wandelaars, fietsers, landbouwverkeer, dieren en overig verkeer (lees meer over de gedragsregels). Echte zandwegen worden zoveel mogelijk gemeden zodat de routes niet alleen per MTB, gravelbike of crossfiets te doen zijn, maar ook met racefiets (minstens 30 mm brede anti-lekbanden zijn hierbij aan te bevelen).

Aanpassingen t.o.v. vorig jaar

In de editie van 2023 zijn slechts kleine aanpassingen aan de routes gemaakt t.o.v. de voorgaande editie. De langste route is 130 km (was vorig jaar 140 km). De 65 km route is een beetje gewijzigd om iets meer gravelwegen in de route op te nemen t.o.v. vorig jaar. Vanwege de afsluiting van de Heldense Dijk tussen dorpen Meijel en Beringe, zijn alle routes 0,5 km langer geworden dan eerst beoogd.

Pauzeplekken op de routes zijn:

  • 65 km route (in werkelijkheid 67,0 km): na 36,2 km bij mini-camping de Peelweide,
  • 90 km route (in werkelijkheid 91,3 km): na 34,7 km bij de jachthaven van Hanssum (Neer) en na 57,8 km bij mini-camping de Peelweide,
  • 130 km route (in werkelijkheid ook 130 km): na 73,5 km bij de jachthaven van Hanssum (Neer) en na 96,7 km bij mini-camping de Peelweide.

Gravelstroken

Op de 65 km route bedraagt het aandeel onverharde wegen 40,6% van de afstand (in de editie van 2022 was dit 39,0%), met 27 onverharde stroken variërend van 200 meter lengte tot 3,0 km lengte.

Op de 90 km route is het aandeel onverharde wegen 48,1% van de afstand, met 33 gravelstroken variërend in lengte van 200 meter tot 6,1 km.

Op de 130 km route is het aandeel onverharde wegen 48,2% van de afstand, met 52 gravelstroken variërend in lengte van 200 meter tot 6,1 km.

Natuurgebieden

De routes gaan door de vele natuurgebieden die de regio rijk is. Alle routes gaan langs natuurgebied Nationaal Park De Groote Peel en door natuurgebieden Marisberg, Kwakvors en door de groene natuurzones langs het Afwateringskanaal en het Kanaal van Deurne.

De 90 en 130 km routes gaan daarnaast door natuurgebieden Weijenhout, Eikelenpeel, Heldense Bossen, Mussenberg, Vlakbroek en langs natuurgebied Scherliet. Tevens fiets je langs de Maas.

De 130 km route gaat daarnaast door natuurgebieden Leudal, Haelense beekdal, Exatenbosch en Beegder Heide.

Routekaartje

De routes van de zesde editie 2023 (rood: 65 km; groen: 90 km; blauw: 130 km).