Algemeen

Je hebt de keuze uit drie afstanden, namelijk 55 – 80 – 135 km, alle startend en aankomend in het Hart van Heuze in Asten-Heusden. Onderaan de pagina zie je de kaartjes van de concept routes voor de 55 en 80 km. De 135 km route bestaat uit de combinatie van de 55 en 80 km routes. De gpx-bestanden komen één week vóór aanvang van de tocht ter beschikking.

Alle routes zijn uitgepijld en voeren je over openbare verharde en onverharde wegen. De routes zijn grotendeels autoluw en in natuurgebieden grotendeels autovrij, maar houd toch rekening met wandelaars, fietsers, landbouwverkeer, dieren en overig verkeer (lees meer over de gedragsregels). Echte zandwegen worden zoveel mogelijk gemeden zodat de routes niet alleen per MTB, gravelbike of crossfiets te doen zijn, maar ook met racefiets (28 mm brede anti-lekbanden zijn hierbij aan te bevelen, bij goede weersomstandigheden is de tocht ook te doen met 25 mm anti-lek banden).

Gravelstroken

Op de 55 km route bedraagt het aandeel onverharde wegen 50% van de afstand, met 14 onverharde stroken variërend van 300 meter lengte tot 5 km lengte.

Op de 80 km route is het aandeel onverharde wegen 39% van de afstand, met 20 gravelstroken variërend in lengte van 300 meter tot 4,3 km.

Dat betekent dat op de 135 km route het aandeel onverharde wegen 44% van de afstand bedraagt.

Aanpassingen t.o.v. vorig jaar

Dit jaar zijn wat aanpassingen aan de routes gedaan:

  • De korte route en de 135 km route doen niet meer de dorpskern van Heeze aan en de korte route is wat korter dan vorig jaar (55 km i.p.v. 65 km). De onverharde stroken op de korte route liggen beter gespreid over de route.
  • De langere routes gaan veel meer langs en door oorspronkelijk Peelgebied dan vorig jaar. De middellange route is iets langer dan vorig jaar (80 km i.p.v. 75 km). Dat betekent dat deze routes niet meer richting de Maas bij Neer gaan, maar door het Peelgebied tussen Meijel en Helenaveen en langs Nationaal Park De Groote Peel.

Natuurgebieden

De routes gaan door de vele natuurgebieden die de regio rijk is. De 55 en 135 km routes gaan door natuurgebieden Lieropsche Heide, Strabrechtse Heide, Herbertusbossen, Vroolijke Jager en Somerensche Heide. Deze routes gaan ook langs het kanaal Zuid-Willemsvaart.

De 80 en 135 km routes gaan door natuurgebieden Kleine Moost, Asbroekerheide, Waterbloem, Marisberg en Kwakvors en langs natuurgebieden Nationaal Park De Groote Peel, Scherliet en ’t Zinkske. Deze routes gaan ook langs de kanalen Zuid-Willemsvaart, Noordervaart, Afwateringskanaal, Kanaal van Deurne en de Helenavaart.

Routekaartjes

Hieronder zie je op de kaartjes de concept 55 en 80 km routes voor 2019. De 135 km route is een combinatie van de 55 km route (als eerste lus) en de 80 km route (als tweede lus).

concept route 55 km (rood: gravelstroken)

concept route 80 km (rood: gravelstroken)