Routes

De gpx-bestanden van de 55 km, 80 km en 135 km routes zijn te downloaden via website routeyou.com (je hebt hiervoor geen account nodig op routeyou.com). Alle routes zijn uitgepijld (geel-groene pijlen zonder tekst).

Download de 55 km route
Download de 80 km route
Download de 135 km route

Meer informatie over de routes is te vinden op deze pagina, of in de uitgebreide beschrijving van de routes op website routeyou.com via bovenstaande links.

Algemeen

Alle routes zijn uitgepijld en voeren je over openbare verharde en onverharde wegen. De routes zijn grotendeels autoluw en in natuurgebieden grotendeels autovrij, maar houd toch rekening met wandelaars, fietsers, landbouwverkeer, dieren en overig verkeer (lees meer over de gedragsregels). Echte zandwegen worden zoveel mogelijk gemeden zodat de routes niet alleen per MTB, gravelbike of crossfiets te doen zijn, maar ook met racefiets (28 mm brede anti-lekbanden zijn hierbij aan te bevelen, bij goede weersomstandigheden is de tocht ook te doen met 25 mm anti-lek banden). Vanwege het relatief droge weer zijn er echter een paar passages met wat mul zand.

Gravelstroken

Op de 55 km route bedraagt het aandeel onverharde wegen 50% van de afstand, met 14 onverharde stroken variërend van 300 meter lengte tot 5 km lengte.

Op de 80 km route is het aandeel onverharde wegen 38% van de afstand, met 19 gravelstroken variërend in lengte van 300 meter tot 4,3 km.

Dat betekent dat op de 135 km route het aandeel onverharde wegen 44% van de afstand bedraagt.

Aanpassingen t.o.v. vorig jaar

Dit jaar zijn wat aanpassingen aan de routes gedaan:

  • De korte route en de 135 km route doen niet meer de dorpskern van Heeze aan en de korte route is wat korter dan vorig jaar (55 km i.p.v. 65 km). De onverharde stroken op de korte route liggen beter gespreid over de route.
  • De langere routes gaan veel meer langs en door oorspronkelijk Peelgebied dan vorig jaar. De middellange route is iets langer dan vorig jaar (80 km i.p.v. 75 km). Dat betekent dat deze routes niet meer richting de Maas bij Neer gaan, maar door het Peelgebied tussen Meijel en Helenaveen en langs Nationaal Park De Groote Peel.

Natuurgebieden

De routes gaan door de vele natuurgebieden die de regio rijk is. De 55 en 135 km routes gaan door natuurgebieden Lieropsche Heide, Strabrechtse Heide, Herbertusbossen, Vroolijke Jager en Somerensche Heide. Deze routes gaan ook langs het kanaal Zuid-Willemsvaart.

De 80 en 135 km routes gaan door natuurgebieden Kleine Moost, Asbroekerheide, Waterbloem, Marisberg en Kwakvors en langs natuurgebieden Nationaal Park De Groote Peel, Scherliet en ’t Zinkske. Deze routes gaan ook langs de kanalen Zuid-Willemsvaart, Noordervaart, Afwateringskanaal, Kanaal van Deurne en de Helenavaart.

Routekaartjes

Route 55 km

Route 55 km

Route 80 km

Route 80 km

Route 135 km

Route 135 km