De Strade Bianche (letterlijk vertaald witte wegen) is een Italiaanse wielerkoers die ieder jaar wordt georganiseerd in de regio Toscane. De koers kenmerkt zich doordat een groot deel van het parcours tussen Chianti en Siena over onverharde grind- en krijtwegen gaat: de zogenaamde Strade Bianche.

De wedstrijd komt voort uit de Monte Paschi Eroica – ook wel ‘de heroïsche’ genoemd. Dit verwijst niet alleen naar het loodzware parcours, maar ook naar de klassieke fietsen van de deelnemers, die tenminste dertig jaar oud moeten zijn. Die eis geldt niet voor de professionals (en ook niet voor de deelnemers aan onze toertocht!) die de wedstrijd tegenwoordig in maart rijden, in tegenstelling tot het recreantenevenement dat nog steeds in het najaar plaatsvindt.

Hoewel we in Asten-Heusden en omgeving niet de beschikking hebben over witte wegen en de naam Strade Marrone (bruine wegen) misschien beter op zijn plaats zou zijn, willen we je als fietsliefhebber graag de heroïek en beleving van de Strade Bianche meegeven en je laten genieten van al het moois wat onze regio te bieden heeft.